Трус от 5,6 по Рихтер разтърси тази нощ съседна Румъния. Той беше усетен и в доста градове в България, най-силно в североизточната част на страната.

Земетресението е регистрирано в 2,11 ч. местно време на около 150 км северно от Букурещ и на близо 10 км от Нережи в област Вранча. Районът е силно сеизмичен и подобни земетресения се случват относително често.

Снимка: bTV

За момента се съобщава за минимални поражения върху сградите в районите, близо до епицентъра.

От Румънския сеизмологичен център определиха труса като среден по сила. Причината е, че земетресението е станало на 90 километра дълбочина, което е притъпило ефекта от него.

В столицата Букурещ има паднали комини. В социалните мрежи се появиха кадри на клатещи се полилеи. 

В град Иаси, на 200 километра северно от епицентъра, мъж е приет в болница със счупен крак, след като в страха си скочил от прозореца.  

Снимка: bTV

От Румънския сеизмологичен център определиха труса като среден по сила. Не се съобщава за сериозни щети, тъй като земетресението е станало на 90 километра дълбочина, което е притъпило значително силата му. Трусът е бил усетен и в Молдова.

У нас във Варна земетресението стресна доста хора. Те го описват по различен начин - най-често като силно, но кратко. Усетиха го още в Силистра, Русе, Добрич, Търново и Варна, както и в Ямбол, Сливен и Бургас. Наши зрители писаха, че са го усетили и по високите етажи в Плевен и София.

Специалистите припомнят, че най-важното е хората да не изпадат в паника и да не използват асансьори.

Вторичен трус от 3,1 по Рихтер в района на Вранча беше регистриран в 12,15 ч. на обед, съобщи Европейският сеизмологичен център. Дълбочината му е 143 км, а епицентърът на 139 км северно от столицата Букурещ.

Вранча е най-сеизмичният район на Румъния. През 1977 той бе ударен от трус с магнитуд от 8 по Рихтер, припомня БГНЕС. Тогава загинаха 1500 румънци. Това земетресение бе усетено силно и в България, в Свищов загинаха 121 души.