Комунистическата партия на Китай трябва да придобие по-голяма роля в обществото и икономическото развитие на страната, като тя трябва да се превърне в основен стълб в защитата на националната сигурност, така и в морален ориентир за редовите китайци. Това призова китайският президент Си Дзинпин по време на конгреса на политическата сила, предаде АП.

Под гигантска емблема със сърп и чук и пред погледите на хиляди еднакво облечени делегати в зала в центъра на блокирания от съображения за сигурност Пекин, държавният глава произнесе 3-часово слово с националистически нотки, като заговори за съпротива срещу „погрешната” идеология, както и за религия, „която в своята ориентация е китайска”.

Той призна, че „изгледите са добри, но предизвикателствата са мрачни” – впечатляващо остър коментар за китайски политик на толкова високо ниво. В Пекин от 2008 г. насам се коментира, че растежът на икономиката може да се срине заради намаленото търсене в международен план. Според Си Дзинпин разликите в доходите, безработицата, образованието и здравеопазването могат да се превърнат в тежки проблеми.

Си прогнозира, че Китай може да се превърне в „прекрасно модерно социалистическо общество” до средата на века. Самият той се очаква да получи нов 5-годишен мандат, след като успя да се пребори с опозицията вътре в партията. По Конституция през 2022 г. той ще трябва да напусне властта, но експерти не изключват да се опита да заобиколи основния закон.