Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра днес на първия си пленум президента Си Дзинпин за генерален секретар на ЦК.

Новият ЦК избра и 7 души за членове на своя Постоянен комитет. Преизбран в комитета бе премиерът Ли Къцян.

Си Дзинпин бе избран и за председател на Военния съвет на ЦК.

На власт от края на 2012 г., китайският лидер си осигури и нов петгодишен мандат начело на държавата през март догодина. Ден по-рано името на Си беше вписано в партийния устав, което се случва за пръв път от времето на Мао Дзедун. Мисълта на Си Дзинпин ще служи за пътеводител в работата на партията, гласи внесена поправка в устава на партията.

Това признание ще осигури на 64-годишния китайски ръководител внушителна власт и авторитет, тъй като ще е трудно да се противопоставиш на онзи, чиято доктрина е канонизирана от партията. То може да му даде възможност също да остане дълго на власт (и след 2022 г.) като генерален секретар на партията (въпреки възрастовото ограничение от 68 години) или на друг стратегически пост, откъдето би могъл да продължи да дърпа конците.

Китай обяви новите си висши лидери, нарушавайки традицията, като не назова приемник на президента Си Дзинпин, посочва Би Би Си. Пропускът бетонира хватката на Си върху Китай за следващите пет години, а може би и повече - ден, след като името му беше вписано в партийната конституция.

В последните десетилетия китайските лидери номинираха един или повече възможни свои приемници в Постоянния комитет в началото на последния си мандат, очертавайки ясна линия на приемственост. Имаше спекулации, че Си може да издигне своето протеже Чън Минър и партийния секретар на Гуандун Ху Чунхуа , и двамата на по петдесет и няколко години - достатъчно млади, за да бъдат смятани за подходящи приемници. Но всички мъже в тъмни костюми, които се появиха на подиума днес, бяха над 60-годишни и най-вероятно ще се пенсионират в края на този петгодишен мандат. Липсата на ясен наследник повдига въпроса колко дълго възнамерява да управлява Си Дзинпин, отбелязва Би Би Си.

Китайският лидер Си Дзинпин има толкова титли (повече от дузина), че го наричат "председателя на всичко". Той е президент, генерален секретар на комунистическата партия и председател на Централната военна комисия, оглавява работни групи по всевъзможни въпроси - от Тайван до сигурността в интернет. Миналата година той беше провъзгласен и за "централен лидер" на партията - звание, което го издига на същия пиедестал като Мао, Дън Сяопин и Дзян Дзъмин и макар да не носи специални правомощия, дава знак, че Си не бива да бъде предизвикван, пише в. "Ню Йорк таймс". Всички тези титли отразяват статута на Си като един от най-влиятелните съвременни лидери на Китай.