Долната камара на швейцарския парламент подкрепи днес с незначително мнозинство въвеждането на забрана за забулването на лицето, повтаряйки предприетите вече в съседна Франция и други европейски страни мерки за пресичане на радикалния ислям, предаде „Ройтерс”.

Мярката, инициирана от десния политик Валтер Вобман - който поведе успешна кампания за забрана на строежа на нови минарета през 2009 г. - трябва да бъде приета и от горната камара и правителството, преди да придобие законова сила.

Тя обаче е най-новата от поредица мерки, лансирани от популистки и десни движения, които поляризираха алпийската страна и предизвикаха известни критики отвън, като най-скорошния случай преди това беше с референдума за ограничаване на имиграцията от ЕС, отбелязва световната агенция.

Вобман, който е представител на антиимигрантската Швейцарска народна партия, заяви, че забраната ще съхрани швейцарската култура и ще ограничи радикалния ислям. Той настоява и за референдум по въпроса.

Неговата партия, която стана най-голямата в швейцарския парламент, след като спечели 30 процента от местата на изборите през 2015 г., прокара приетата днес мярка с помощта на депутати от десноцентристкия спектър.

Приемането й и в горната камара обаче може да се окаже по-трудно, тъй като по-силни позиции там имат партиите, противопоставящи се на забраната, сред които са социалдемократите.

Според социологическо проучване от август 71 процента от швейцарците одобряват приемането на национална забрана на бурките, подобна на вече влязлата в сила тази година в италианоезичния кантон Тичино, която се отнася до забулването както на местни хора, така и на чужденци.

Около 5 процента от жителите на Швейцария са мюсюлмани, като сравнително малко от тях забулват лицата си с никаб или бурка.