Шведската прокуратура отправи официално искане  до еквадорските власти да разпита основателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който се укрива над три години в посолството на Еквадор в Лондон. Това предаде ТАСС, като се позова на прессъобщение на шведското ведомство.

През декември 2015 г. Еквадор и Швеция стигнаха до споразумение, което ще осигури на шведски прокурори възможност да разговарят с Асандж в Лондон. Датата на разпита все още не е известна.

През миналия август прокуратурата на Швеция съобщи, че поради изтичане на петгодишната давност спира разследването срещу Асандж по три от четирите точки на обвиненията, според които е извършил престъпления от сексуално естество. При последното и най-тежко обвинение в изнасилване обаче давността изтича през 2020 г.

Анализатори коментират, че основателят на  Уикилийкс няма намерение доброволно да замине за Швеция, където да бъде разпитан, тъй като се страхува, че властите в Стокхолм може да го предадат на САЩ. Австралиецът е заплашван от дълги години зад решетките или дори смърт в Америка. Това постановява законът за шпионаж, по който може да бъде подведен под отговорност австралиецът, заради разгласянето на множество поверителни документи на Държавния департамент в сайта Уикилийкс.