Парламентът на Швеция препоръча прекратяване на оръжейните доставки за недемократични страни, предаде „Ройтерс”. Това е част от усилията да се даде приоритет на човешките права във външната политика.

Този курс на Стокхолм предизвиква раздразнението на Израел и на много арабски страни. Швеция е 12-ият най-голям износител на оръжия в света. Нейни оръжейни компании, като СААБ, осигуряват хиляди работни места.

Макар че се гордее с неутралния си статут, Швеция е изнесла през 2013 г. оръжия за 1,44 млрд. долара в общо 55 страни.

Лявоцентристкото правителство на Стефан Льовен обяви човешките права и феминизма за един от основните принципи на външната си политика, с което си навлече критики, че вреди на интересите на местната индустрия, като при това игнорира растящи заплахи, като тази от Русия.

„Демократичният статут на една страна ще бъде главно условие за получаване на разрешение за оръжеен износ”, каза председателят на специална парламентарна комисия Ханс Валмарк, представяйки на пресконференция доклад по въпроса, подготвян от три години.

Кабинетът ще представи до 1 г. проект за нов закон за експорта на оръжие, който да вземе предвид препоръката на парламента. „Това означава, че потенциални пазари за шведската военна индустрия просто ще изчезнат”, каза заместник-председателката на комисията Лена Хелм-Вален. „Но това е цена, която трябва да платим”, добави тя.