Швеция и Дания ще вдигнат граничния контрол възможно най-скоро, но първо искат да видят драстично намаление  на миграционния поток. Това стана ясно днес на среща между представители на двете скандинавски страни, Германия и Европейската комисия.

Изпълнителният орган на ЕС организира дискусията, след като първо Швеция въведе проверка на документи на шенгенската граница с Дания, с идеята да ограничи броя на влизащите мигранти. Заради риска бежанците да останат на датска територия Копенхаген наложи същите мерки на границата си Германия.

„Съгласихме се мерките да останат минимални и да се върнем към нормалното положение възможно най-скоро. Това означава, че потокът трябва да намалее”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос след срещата в Брюксел.

„Всички са на мнение, че Шенген и свободното преминаване трябва да бъдат опазени”, допълни еврокомисарят, цитиран от АФП. В срещата участваха министрите по миграцията на Швеция и Дания, Морган Йохансон и Ингер Стойберг, както и представителят на германското вътрешно министерство Оле Шрьодер.

Според шенгенските правила страните в зоната могат да наложат само временни проверки на общите си граници, които трябва да вдигнат след най-много 6 месеца.Някои държави, като Германия, Австрия, Франция, а последно Швеция и Дания, вече се възползваха от правото.

По-рано днес германското правителство изнесе официалните данни, че страната е приела над 1 млн. мигранти през 2015 г. През последните месеци тя и Швеция се превърнаха в основна цел на рекордния брой влизащи в Европа.

Скандинавската държава пое най-голям брой мигранти на глава от населението – 160 хил., напомни Морган Йохансон.

Колегата му Стойберг каза, че Дания също не желае да стане новата финална дестинация за хилядите търсещи убежище.

Германският представител Оле Шрьодер от своя страна коментира, че част от бежанската криза е все още неработещият механизъм за квотно разпределение на 160 000 души в страните от ЕС.