Точно един месец остава до референдума във Великобритания, който трябва да реши остава ли Обединеното кралство в Европейския съюз или не. Какви ще бъдат последствията за българите, които живеят на острова, ако се стигне до така наречения "Брекзит".

По официални данни във Великобритания има 232 хиляди румънци и българи. Според пресата само до края на 2014 г. българите на острова са били 65 хил.

Една от причините Великобритания да иска да напусне Европейския съюз е именно свободното движение на работна ръка. Затова и опасенията са, че именно българи и румънци могат да се окажат особено потърпевши при „Брекзит”.

Филка Ананиева живее в Лондон от 17 години. На 23 юни ще отиде да гласува на референдума, защото помни опашките и визите за Великобритания.  

„Хората в момента са затаили дъх и чакат този референдум, всички сме така – не знаем какво ще се случи, надяваме се да има разумно решение”, казва Филка.

За Гергана, която е завършила Международни отношения в Обединеното кралство, сценарият „Брекзит” е по-скоро невъзможен.

„Повечето хора се притесняват дали ще могат, след като са работили тук, да имат право на своите социални и здравни осигуровки, както досега”, смята Гергана. Според нея дори и да надделеят гласовете за излизане от ЕС това ще отнеме доста години – най-малкото защото законите ще се пишат наново.

Спекулациите на Острова стигат от депортиране за чужденците до нулево отражение при „Брекзит”. Ако се стигне дотам, икономисти не изключват да се повтори примерът със Съединените щати и Канада, които нямат визи за почти всички държави от Евросъюза, но България не е сред тях.