След горещи дискусии в българския парламент за кабинета, предложен от новия премиер Пламен Орешарски, гласуваха 120 депутати от общо 240. Това фактически го прави правителство на малцинството, пише в. "Росийская газета" и се пита колко стабилно ще е новото управление.

Бъдещето на кабинета зависи главно от това дали ще сполучи да спечели доверие сред населението, чийто протестен потенциал вече се прояви в началото на годината. Хората чакат бързи решения, които да облекчат положението на обикновените българи, поевтиняване на горивата и комуналните услуги, повишаване на заплатите и пенсиите и т. н. В най-близко време ще стане ясно дали Орешарски - практик финансист, ще се реши на подобни мерки, посочва руският официоз, цитиран от БТА.

Русия според него едва ли трябва да очаква сериозен напредък в двустранните си отношения с България, въпреки че страната "продължава да се стреми да привлича руски инвестиции в икономиката си, предимно в недвижимите имоти, туристи - на своите плажове и планински курорти, да развива взаимоизгодна търговия с руски партньори".

Колкото до големите проекти, новият премиер има резерви към идеята да бъде реанимиран проектът за АЕЦ "Белене", замразен от кабинета на предишния министър-председател Бойко Борисов. По всичко личи, че газопроводът "Южен поток" не се отхвърля от София и работата по него ще продължи, както предвиждат сключените споразумения. Твърде вероятно е да има отрицателно решение за съдбата на петролопровода "Бургас-Александруполис", обобщава вестникът.

Новият български премиер може да поднови енергийното сътрудничество с Русия, прогнозира "Комерсант", чиито експерти "предсказват затопляне в отношенията между Москва и София" и смятат за "много вероятно да бъдат размразени общите енергийни проекти".

Става дума на първо място за АЕЦ "Белене"; може да бъдат подновени и дискусиите за бъдещето на "Бургас-Александруполис", уточнява изданието.

Точно когато Орешарски бе финансов министър в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009 г.), България и Русия подписаха пакет от двустранни енергийни споразумения, включващ изграждане на газопровода "Южен поток", петролопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" с два реакторни блока, напомня "Комерсант".

Продължаването на проекта "Белене" бе сред основните обещания на БСП в предизборната кампания. Социалистите може да вземат сериозен реванш по въпроса, в случай че към "Белене" има частен инвестиционен интерес", заявява пред всекидневника бившият съветник на парламентарната комисия по енергийна политика Валентин Стоянов, Проектът за петролопровода "Бургас-Александруполис" обаче не бе реалистичен и по него никога не се е работило сериозно, допълва той.

Проектът "Белене" ще изисква по-малко държавни средства, а "евтиният ток" е нещо, което добре се харчи сред избирателите, коментира Георги Стоев от консултантската компания "Индъстри уоч", който също смята, че кабинетът на Орешарски ще се опита даподнови строежа на централата.

Професор Атанас Тасев от Българския енергиен форум обаче е убеден, че новият премиер ще направи стъпки за "размразяване на проектите" с Русия "едва след подробен и комплексен анализ на ситуацията", добавя "Комерсант".

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа