Съобщенията, че американски оръжия в ръцете на сирийски бунтовници унищожават руската техника в армията на президента Асад, предизвикаха множество разсъждения дали е възможна т. нар. опосредствана война (proxy war) между Русия и САЩ в Сирия, пише "Комерсант".

"Става дума за опосредствана война не като съзнателен избор, а по стечение на обстоятелствата. И те са следните: бунтовниците имат много противоракетни комплекси, а режимът ги атакува с руска помощ", цитира вестникът Джеф Уайт, анализатор от Вашингтон.

"Комерсант" припомня, че въоръжените сили на Дамаск започнаха настъпление, подкрепено с руски въздушни удари, и твърди, че в отговор Вашингтон е одобрил ускорени доставки на американски противотанкови системи за сирийската опозиция, осъществявани чрез регионалните му съюзници.
Президентът на САЩ Барак Обама вече изключи възможността за непряка война с Русия, припомня всекидневникът, цитиран от Би Би Си. Негови експерти свързват спора за евентуална опосредствана война между двете страни в Сирия с различните трактовки на това понятие.

"В широкия смисъл на думата опосредстваната война означава да се водят бойни действия с чужди ръце и всъщност такава война тече в Сирия отдавна, тъй като САЩ предоставят известна военна подкрепа на сирийската опозиция, а същевременно армията на президента Асад получава руски оръжия", обяснява политологът Андрей Кортунов.

"Руски или американски оръжия обаче се използват в много конфликти по света. Затова ще е неправилно да говорим за пълномащабна опосредствана война в Сирия", смята експертът.

Според колегата му Руслан Пухов, евентуални доставки на американски преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) за сирийските въстаници биха гарантирали прелом в хода на бойните действия. Тази стъпка обаче би предизвикала истинска опосредствана война между Русия и САЩ в Сирия.

"Администрацията на Обама схваща, че такива доставки не само ще се изтълкуват от Москва като сериозно предизвикателство към Русия и лично към президента Путин, но може да ударят и по сигурността на самите САЩ, ако ПЗРК попаднат в ръцете на врагове на Америка", обяснява наблюдателят.

"Комерсант" припомня изявлението на говорителката на руското външно министерство Мария Захариева, че при срещи с представители на Европа и САЩ Русия им казва едно: "Въоръжавайки по-умерената опозиция, никога няма да може да гарантирате, че оръжията заедно с тези хора няма да се озоват на страната на терористичните организации".

Терористичната групировка "Ислямска държава" обяви джихад на Русия и САЩ; междувременно Хизбула, ирански и сирийски войници тръгнаха в настъпление край Алепо, подкрепени от руска авиация. Москва се активизира и в политически, и във военен план, с което продължава да буди недоволство у Вашингтон, пише "Независимая газета".

Вестникът цитира "един от главатарите на ИД - говорителя на групировката" Мохамед ал Аднани, призовал в аудиообръщение ислямската младеж да разпали "огъня на свещената война" с руснаците и американците, тръгнали на "кръстоносен поход срещу мюсюлманите". 

Аднани цитира изявление на представителя на Руската православна църква Всеволод Чаплин, нарекъл действията на Русия в Сирия "свещена война" (без да спомене името му) и добави, че "Русия ще бъде победена".

Обръщението на Аднани е първото официално изявление на ИД по адрес на Русия, но вниманието в него не бе насочено толкова към Москва. Бунтовникът избра за главна мишена САЩ, които "се стремят да спечелят подкрепата на Австралия, Турция и Иран", отбелязва "Независимая газета".

ИД бе крайно враждебно настроена към Русия от самото начало, пише "Московский комсомолец". Не за пръв път се случва някой да обяви джихад на Русия - нека си спомним терористите от групировката "Имарат Кавказ". Или да погледнем още по-назад в историята: през ноември 1914 г. Турция, включила се на страната на Германия в Първата световна война, обяви "свещена война" на Русия, Великобритания и Франция. Но призивът всички мюсюлмани вкупом да тръгнат на война срещу Антантата не намери голям отклик. Напротив, руски мюсюлмани воюваха срещу Централните сили, а араби, подкрепени от англичаните, разпалиха антитурско въстание, добавя вестникът, цитиран от БТА.