Остават 3 дни до референдума в Гърция. Данни от общественото допитване, направено сред хиляда души, показват, че мнозинството от гърците ще гласуват про-европейски на референдума в неделя.

Снимка: btvnovinite.bg

Първият въпрос е "Как ще гласувате на реферeндума в неделя?". 47 на сто от анкетираните отговарят с „да”, а 43 процента отговарят с „не”. При статистическа грешка от 3 процента, лагерът на поддръжниците на европейската помощ отбеляза слаба преднина, три дни преди вота.

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорите на втория въпрос, "Трябва ли Гърция да остане в Еврозоната, на всяка цена?", са по-полярни. Малко над 74 процента от анкетираните казват „да”, а близо 25 на сто биха се разделили с единната европейска валута.

Проучването показа и любопитно разделение в електората на популистката партия СИРИЗА. Близо 40 на сто от избирателите на премиера Ципрас няма да подкрепят призива му да гласуват с НЕ на референдума.

На фона на тези прогнози, правителството е готово за споразумение с кредиторите, но след референдума в неделя.

За мнозинството от гърците ситуацията изглежда все по-объркана, а отговорността за решението им - все по-голяма.

Според председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, отрицателен вот на референдума, по призива на премиера Ципрас, няма да направи позицията на страната по-силна, дори обратното - ще постави Гърция и Европа в още по-трудна ситуация.

„Искаме да помогнем на Гърция, но само ако гърците приемат предложените икономии. При отговор с „не” на референдума стои и въпросът за оставане на Гърция в еврозоната”, казва още той.

Гръцки банкери предупреждават, че влоговете в банките ще претърпят големи щети след референдума в неделя. В случай, че страната реши да остане в Еврозоната, те ще бъдат орязани с един значителен процент. Ако Гърция се върне към драхмата, инфлацията ще изяде голяма част влоговете.

Медии в страната съобщават, че е твърде вероятно банките да не отворят във вторник, както е обещано. Причината е, че вече се усеща дефицит на банкноти. Междувременно хотелиери обявиха, че губят по 50 000 резервации на ден.

На фона на огромните опашки пред банките от чакащи за теглене на пари, парадоксално в страната отвориха близо 300 банкови клона, но за да събират депозити.

От кабинета обявиха, че банките в цялата страна ще отворят, веднага след като бъде подписано споразумение с кредиторите.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер