Украинските власти обискираха офисите на руския онлайн гигант „Яндекс” в Киев и Одеса, като след това обявиха, че компанията е предоставяла на Москва личните данни на потребители от страната, предаде ТАСС.

„Правоохранителните органи са установили, че мениджмънтът на фирмата незаконно е събирал, копирал и предавал на руската страна личните данни на украински граждани. В частност: месторабота, биографични данни, адрес, източници и размер на доходите, телефонни номера, имейл адреси и акаунти в социалните мрежи”, се посочва в официалното съобщение на Службата за безопасност на Украйна.

Обект на интерес са били държавни чиновници и служители на службите.

Иззети са сървърите на „Яндекс”, която предоставя имейл услуги, търсачка и портал. Започнато е дело за държавна измяна срещу служители на компанията, като тях ги грозят до 15 години затвор.

На 16 май Киев забрани на най-големите руски IT и медийни компании да работят на украинска територия. Сред тях са „Яндекс”, Mail.ru Group (собственици на популярните в бившето съветско пространство социални мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники"), антивирусните компании „Касперски” и Dr.Web, както и телевизиите РБК, ТВ Центр, НТВ Плюс и военния канал „Звезда”.

Обяснението за драстичната мярка беше „незаконно събиране на информация, пропаганда, вербовка на агенти и разпространяване на пиратско съдържание”.