Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергетиката, Марош Шефчович обяви, че Европа би могла да внася природен газ от Туркменистан през Иран като част от опитите на Брюксел да намали енергийната си зависимост от Русия, предаде Франс прес.

Късно вчера Шефчович се срещна в Ашхабад с туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов. Двамата ръководители са обсъдили възможността за изграждане на газопровод през Каспийско море, както и през иранска територия предвид положителното развитие на дипломатическите отношения с Иран.

Иран, който има излаз на Каспийско море, наред с Азербайджан, Казахстан, Русия и Туркменистан, намира за нерентабилен проекта за транскаспийски газопровод и е на мнение, че строителството на наземно трасе би било по-добър вариант.

Предвижда се по транскаспийския газопровод, който може да струва около 4.46 милиарда евро, да се доставят в Европа 30 милиарда кубични метра газ годишно, като съоръжението първоначално трябваше да заобикаля Иран и Русия.

Шефчович очаква първите доставки да могат да се извършат към 2019-2020 година и уверява, че екологичните рискове могат да бъдат овладени.

Очаква се и Русия да се противопостави твърдо на този проект, тъй като Москва (и по-специално „Газпром”) покрива близо една трета от газовите нужди в Европа.