Председателят на управляващата консервативна партия в Полша Ярослав Качински призова да се протегне ръка на Великобритания и да се попречи на разпада на Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Качински каза това днес на конгрес на своята партия Право и справедливост във Варшава.

Той разкритикува първоначалните предложения, по-специално на Франция, да се ускори процедурата за излизане на Великобритания от ЕС след референдума на 23 юни. По думите му трябва да се даде шанс на Лондон да се върне обратно (в ЕС).

"Първите предложения на тези големи страни вървят в посока към разпад на ЕС. Не можем да стоим безучастно и да оставим да действат другите, най-могъщите", добави Качински.

"Не можем да позволим съюзът да се разпадне", посочи полският политик, смятан за евроскептик, изтъквайки, че "полското общество и неговата партия са проевропейски, въпреки че обвиняват ПиС в обратното".

Без да уточнява какви са предложенията на неговото правителство за повторно приемане на Великобритания в ЕС, Качински заяви, че те вече са били посрещнати с положителни реакции, особено от социалдемократите в Германия.
"Великобритания е третирана днес по арогантен начин, което е истерична реакция" след референдума за Брекзит, отбеляза със съжаление лидерът на полските консерватори.

В началото на седмицата Качински предложи да се организира нов референдум във Великобритания, за да може тя да се върне в Европейския съюз.