Травис Каланик, главният изпълнителен директор на международната компания за превози „Юбер”, се оттегли от поста си след засилен натиск от множество инвеститори. Той все пак ще остане член от съвета на директорите.

Оставката идва след редица скандали, в които „Юбер” беше замесена напоследък. Проблемите на компанията включват обвинения на персонал в сексуален тормоз, заобикаляне на закони в няколко държави както и ожесточени протести от страна на други превозвачи.

В последните няколко месеца от компанията бяха уволнени 20 високопоставени служители, а други са разследвани след повече от 200 подадени оплаквания срещу „Юбер”.

Ерик Александър – директорът, който отговаря за бизнеса на „Юбер” в Азия, беше един от уволнените по-рано този месец. Неговото освобождаване стана факт след сигнал, че се е сдобил с медицинските документи на жена, изнасилена от шофьор на „Юбер”. Има доказателства, че той е споделил тази информация с Каланик, както и с вицепрезидента на компанията Емил Майкъл, който също напусна компанията скоро след това.

Друг от ръководителите – Дейвид Бондерман, подаде остава от борда на директорите след сексистки коментар миналата седмица.

„Обичам „Юбер” повече от всичко на света и в този труден за мен момент приемам искането на инвеститорите да се оттегля, за да може компанията да продължи да се развива, вместо да се впуска в поредна битка,” обяви Каланик в свое изявление.

Миналата седмица той излезе в безсрочен отпуск заради смъртта на майка си, която загина при инцидент.

Оставката на Каланик повдига въпроса кой ще бъде неговият заместник. Тази неяснота се дължи на факта, че компанията в момента е структурирана изцяло според неговите виждания за развитието ѝ.