Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от Европейския съюз, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък. Това попита председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер след изказването на гръцкия премиер Алексис Ципрас в пленарната зала в Страсбург.

В последвалите изказвания в Европейския парламент председателят на ЕНП отправи остри критики към Ципрас за унищожаване доверието в Европа.

„Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България”, посочи германският евродепутат.

„На север страната ви граничи с България. България е член на Европейския съюз. Знаете, като опитен политик, какви са условията за живот на хората там. Как всъщност можете да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че сега Гърция не може да понесе нови съкращения, въпреки че в пет държави членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция. Мислите ли и за тези хора”, попита Вебер.

Гръцкият премиер участва в днешния нагорещен до крайност дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на кризата в неговата страна. Ципрас влезе в залата под аплодисменти, но по-късно беше и освиркван.

Той отбеляза, че оглавяването от него правителство е на власт от едва пет месеца и затова не носи отговорност за гръцката криза. Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци, заяви той.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела от своя страна заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформисти коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстад (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер