Новоизбраният президент на САЩ изненадващо избра главния изпълнителен директор на „Ексън Мобил” за ръководител на Държавния департамент. Новината първа съобщи телевизия Ен Би Си, като още не е потвърдена официално от екипа на Доналд Тръмп.

По-рано през деня бившият кмет на Ню Йорк Джулиани, който също беше смятан за възможен кандидат за поста, обяви, че няма намерения да оглави Департамента.

През седмицата вестник "Уолстрийт джърнъл" прогнозира че Тилърсън е новият фаворит за поста, като се позова на двама представители на екипа на Тръмп по прехода във властта.

Новият фаворит, 64-годишният Рекс Тилърсън, управлява петата по пазарна капитализация компания в света. Тя добива петрол и газ в над 50 страни на шест континента. След като бъде номиниран за държавен секретар, бизнесът на Тилърсън неминуемо ще бъде проучен внимателно за евентуален конфликт на интереси, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че през 2011 г. „Ексън Мобил” подписа с най-голямата руска държавна компания "Роснефт" споразумение за съвместни сондажи и добив на петрол. Оттогава те създадоха 10 смесени дружества за разработване на проекти в Русия. През 2013 г. руският президент Владимир Путин награди Тилърсън с Орден за дружба.

Санкциите, наложени от САЩ на Русия заради анексирането на Крим, струваха скъпо на „Ексън Мобил”. Американската компания бе принудена да изостави някои проекти и загуби най-малко 1 милиарда долара. "Ройтерс" отбелязва, че Тилърсън е открит критик на санкциите срещу Москва.

Ако Тилърсън бъде номиниран за държавен секретар на САЩ, климатичните промени може да се окажат друг спорен въпрос. „Ексън Мобил” е разследвана от главния прокурор на Ню Йорк за предполагаемо заблуждаване на инвеститори, регулаторните органи и обществото за това какво знае за глобалното затопляне.