Сателитът, изстрелян от Северна Корея в събота, се „върти в орбита“ на около 480 км над Земята, но не функционира правилно и досега не са били засечени сигнали от него, съобщи телевизия Си Би Ес (CBSNews.com), позовавайки се на американски официални лица.

Тялото на ракетата също обикаля в орбита, добавя Ей Би Си (ABCNews.go.com).

Това е вторият провален опит на Пхенян да изведе сателит в стабилна орбита, припомня телевизията, визирайки изстрелване от 2012 г. КНДР всъщност твърди, че е изстреляла четири сателита, но за първите два няма потвърждение от външни източници.

Според Пхенян целта на сателита Kwangmyongsong 4 е само наблюдение на времето, регистриране на природни феномени и предаване на данни за времето, които да помогнат на фермерите да увеличат добива си.

Технологията, използвана за да се изведе сателит в орбита, обаче е същата като тази, необходима за изстрелването на ядрена балистична ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ, отбелязва сп. „Тайм“ (Time.com).

Снимка: Reuters

Междувременно Южна Корея обяви, че е открила част от ракетата, изстреляна от КНДР и това ще даде информация за ракетната програма на изолираната страна.

Снимка: Reuters