Полицията в Малайзия идентифицира високопоставен представител на севернокорейското посолство като заподозрян в убийството на Ким Чен-нам.

Дипломатът е с ранг втори секретар в посолството. Той е призован за разпит заедно с още един заподозрян по случая, отново севернокореец, който е свързан със севернокорейските държавни авиолинии.

Има и други заподозрени по случая, повечето от които са напуснали Малайзия в деня на атаката, са отишли в Пхенян, съобщава началникът на малайзийската полиция Халид Абу Бакар.

Севернокорейското посолство в Малайзия обаче призова незабавно да бъдат освободени двете жени от Виетнам и Индонезия, които бяха арестувани миналата седмица във връзка с убийството.

Досегашната версия е, че двете задържани жени са атакували с токсично вещество Ким Чен-нам и са били предварително подготвени да боравят с него. Върху ръцете им имало отрова, която после намазали върху лицето на Ким Чен-нам.

Според изявлението на севернокорейското посолство обаче жените са невинни и се отхвърля казаното от малайзийската полиция за начина, по който е бил отровен Ким Чен-нам. Според него не е възможно те още да са живи, ако отровата е била по ръцете им.



Разследващите търсят роднини на загиналия, за да вземат ДНК проби от тях и да идентифицират тялото, но засега нито един роднина не се е отзовал на призива.