КНДР смачка конкуренцията в овладяването на космоса, "изпращайки" първия космонавт до Слънцето.

"Новината" звучи смехотворно, но не и за севернокорейците. Те бяха информирани за постижението от националната телевизия, съобщиха редица световни онлайн издания.

"Радостни сме да съобщим за успешната мисия по изпращане човек на Слънцето. КНДР изпревари всички други страни! Хун Ил Гон е герой и заслужава да бъде посрещнат като такъв, когато се върне у дома по-късно тази вечер", обявил телевизионният говорител, цитиран от редица интернет сайтове.

Първият човек, летял до Слънцето и обратно, не е случаен, а момче "от сой" - племенник на лидера Ким Чен Ун. По думите на телевизионния говорител, 17-годишният космонавт не само кацнал на Слънцето, но и взел проби от него, които щял да покаже на чичо си.

За да се предпази от слънчевата топлина, Хун пътувал нощем, в специално конструирана ракета. Полетът му продължил 18 часа.

Въпреки че "новината" се появи в редица сайтове по цял свят, по-късно се оказа, че тя не е истина и севернокорейската телевизия реално не е съобщавала такива "факти". Информацията се появила първоначално в ирландско онлайн издание със сатирични заглавия, а оттам "заразила" интернет пространството.