Северна Корея е уведомила ООН, че планира между 8 и 25 февруари да изстреля спътник за наблюдение на Земята, съобщи ТАСС, позовавайки се на Международния съюз за телекомуникации (МСТ) и на Международната морска организация (ММО).

Днес получихме писмо от постоянното представителство на КНДР в ООН, в което то ни информира, че Пхенян планира да изстреля спътник за наблюдение на Земята, каза прессекретарят на базирания в Женева МСТ.

От централата на ММО в Лондон също потвърдиха, че са получили такова уведомление.

На 6 януари Пхенян извърши четвъртото си ядрено изпитание въпреки санкциите на ООН. През декември 2012 г. страната изстреля ракета с голям обсег, като изведе в орбита обект, представен като комуникационен спътник.

Западни и азиатски експерти казаха, че изстрелването е част от усилията на страната да разработи междуконтинентална балистична ракета, отбелязва Ройтерс.

Предполага се, че Северна Корея подготвя пробно изстрелване на ракета с голям обсег, казаха тази седмица американски представители. Изводите са направени въз основа на спътникови снимки, при които е засечена активност на севернокорейски полигон.

Междувременно стана ясно, че Роскосмос планира до 2025 г. да извърши 19 изстрелвания на ракети-носители „Протон-М“ в съответствие с проекта за Федералната космическа програма за 2016-2025 г.

Документът предвижда тази година да бъде извършено само едно изстрелване на „Протон-М“ по държавната програма – ракета ще се отправи в Космоса в рамките на руско-европейския проект „ЕкзоМарс“.

„Протон-М“ е последният представител от семейството на ракетите-носители „Протон“. Първото изстрелване на тази модификация бе през 2001 г.