Северна Корея освободи задържан студент от САЩ
Според бивш дипломат обаче младежът е в кома повече от година и се нужда спешно от медицинска помощ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    3
Ото Уормбиър
Снимка: Reuters

Северна Корея освободи американския студент Ото Уормбиър, който беше задържан в КНДР от януари 2016 г., съобщи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран Ройтерс.

"По поръка на президента Държавният департамент осигури освобождаването на Ото Уормбиър от Северна Корея", се казва в изявление на Тилърсън. Студентът от Университета на Вирджиния Ото Уормбиър вече пътува към САЩ.

Бивш дипломат, който е участвал в предишни преговори със Северна Корея, обаче твърди, че Ото е в кома повече от година и спешно се нуждае от медицинска помощ в САЩ. Бил Ричардсън заяви това, след като разговаря с родителите на младежа.

Чрез посредничеството на американски пратеници семейството е научило от властите в Северна Корея, че Ото се е разболял от ботулизъм след процеса му през март 2016 г. и е изпаднал в кома, след като е взел приспивателно, съобщи „Вашингтон пост”.

Ото Уормбиър

„Северна Корея трябва да обясни причините за комата”, каза Ричардсън.

Самият Тилърсън отказа да коментира състоянието на Уормбиър.

Уормбиър беше задържан през януари миналата година и осъден на 15 години тежък труд два месеца по-късно, след като се опитал да открадне плакат с политическа пропаганда

Освобождаването му идва, след като бившата американска баскетболна звезда Денис Родман пристигна в Северна Корея. Американски представители обаче отхвърлиха всякакви спекулации за връзка между противоречивото посещение на Родман и освобождаването на Уормбиър.

Държавният департамент на САЩ продължава да обсъжда положението на други трима американци, задържани в Северна Корея, каза още държавният секретар на САЩ.

  • 4
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре