Северна Корея е извършила неуспешен опит да изстреля нова ракета, твърдят южнокорейски военни представители.

По думите им Пхенян се е опитал да изстреля неидентифицирана ракета около 5:20 ч. местно време от източното крайбрежие на страната, но опитът изглежда се е провалил.

Смята се, че КНДР притежава около 30 ракети от типа "Мусудан", които могат да достигнат Япония, но  досега изпитанията винаги са били неуспешни, посочва "Евронюз".

Снимка: Reuters

Междувременно високопоставен севернокорейски представител пристигна в Китай за първи път от месеци. И Су-йон, заместник-председател на управляващата Трудова партия, ще информира китайското ръководство за резултатите от историческия партиен конгрес, който се проведе миналия месец за първи път от 36 години.

Това е първата подобна визита след охлаждането на отношенията между Пекин и Пхенян, последвало четвъртия ядрен тест на Северна Корея през януари.

Китай осъди ядрените амбиции на комунистическата страна и се присъедини към международните санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН. Признак за влошените отношения беше и отсъствието на китайска делегация от конгреса на КТП.