Северна Корея извърши нов ракетен опит, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, като се позова на информация от генералния щаб в Сеул. Неидентифицирана засега ракета е била изстреляна от район близо до Пукчан, предаде Ройтерс.

Ракетата е била изстреляна от полигон недалеч от столицата Пхенян по посока към Японско море, съобщи генералният щаб на Южна Корея, цитиран от Асошиейтед прес.

Прелетяла е около 500 км на изток и е паднала в морето, като се смята, че не е достигнала японската изключителна икономическа зона.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин свика в резиденцията си - Синята къща - в Сеул заседание на националния съвет за сигурност, за да обсъди поредното ракетно изпитание на Пхенян, което говори, че КНДР ускорява програмата си за ядрено и ракетно въоръжаване, отбелязва АП. Според агенция Йонхап ракетата не е била междуконтинентална.

Днешният пуск идва седмица, след като Северна Корея успешно изпробва нова ракета със среден обсег, която според Пхенян може да носи тежка ядрена бойна глава. Експерти посочиха, че тази ракета е летяла по-високо и по-дълго време от всички досегашни ракети, изстрелвани от Северна Корея, и че един ден тя ще може да поразява цели чак в Хавай и Аляска, т.е. на територията на САЩ.