Северна Корея изстреля четири балистични ракети, които прелетяха около 1000 км и паднаха в Японско море, край източните брегове на КНДР, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции.

Ракетите са били изстреляни от район близо до границата с Китай, където има ракетна база.

Целта вероятно е да се отговори на съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ, тъй като КНДР определя маневрите са подготовка за война срещу нея.

„Южна Корея и САЩ правят обстоен анализ“, заяви южнокорейската армия.

Същевременно Токио изрази „остър протест“ срещу действията на Пхенян, защото три от ракетите са паднали в изключителната икономическа зона на Япония.

Министърът на отбраната Томоми Инада заяви, че някои от тях дори са паднали на около 300 км от бреговете на Япония. Според правителствени източници, цитирани от агенция Киодо, една от четирите ракети може да е била междуконтинентална.

„Това е сериозна заплаха за сигурността на нашата страна и ние решително осъждаме тези действия на Северна Корея“, каза японският министър-председател Шиндзо Абе, цитиран от световните агенции.

„Изстрелванията очевидно са нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това е крайно опасна ситуация“, каза той.

По думите му „днешните ракетни изстрелвания нагледно показват, че това е напълно ново ниво на заплаха“.

Абе заяви, че ще свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност.

Държавният департамент на САЩ, Кремъл, Южна Корея и дори Китай също осъдиха действията на Северна Корея.

„Призоваваме всички държави да използват всички възможни канали и средства за въздействие, за да дадат на КНДР да разбере, че по-нататъшните провокации са недопустими, а също да предприемат стъпки, за да покажат на Северна Корея какви могат да са последиците от подобни противоправни действия“, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

И.д. президент на Южна Корея Хуан Кхьо-ан каза, че след изстрелването на ракетите днес. страната му би трябвало бързо да завърши разполагането на американска система за противоракетна отбрана.

Определено сме сериозно обезпокоени – подобен род действия водят до засилване на напрежението в региона и, разбира се, в подобни ситуации Москва традиционно призовава за сдържаност на всички страни“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Китай разкритикува действията на КНДР, като призова своя съюзник, но и Южна Корея и САЩ, към сдържаност, предаде ДПА.