Военни части се събраха в Пхенян за парада по повод 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир-сен, основателят на Северна Корея (КНДР), предадоха международните агенции.

Стотици военни камиони, пълни с войници, се събраха по бреговете на река Тедонган, която пресича севернокорейската столица. Освен отбелязването на Деня на слънцето, както е официалното име на празника, изолираната комунистическа страна иска да изпрати безпрецедентно послание за военната си мощ на САЩ, Южна Корея и Япония, отбелязва АФП.

Според мнозина наблюдатели страната може да използва годишнината за извършването на шести ядрен опит или за изстрелване на балистична ракета. И двете са забранени от международната общност.

Говорител на Корейската народнодемократична армия заяви, че "всички престъпни провокативни действия на САЩ в политическата, икономическата и военната сфера ще бъдат осуетени изцяло от най-силните ответни мерки на армията и народа на КНДР", и "на агресорите няма да бъде позволено да оцелеят", предаде Ройтерс. В изявлението се предупреждава, че "сериозната военна истерия" на администрацията на американския президент Доналд Тръмп е достигнала "опасна фаза, която повече не може да се пренебрегва".

По-рано снощи неназовани представители на САЩ съобщиха, че администрацията на Тръмп е избрала стратегията си по отношение на Северна Корея: "Максимален натиск и диалог", предаде Асошиейтед прес. Подходът им е продължение на досегашната политика на Вашингтон. Администрацията ще наблегне на оказването на натиск с помощта на Китай, основният политически и военен партньор на Северна Корея.

По оценки на влиятелния вашингтонски Институт за наука и международна сигурност, КНДР може да разполага с до 30 атомни бомби и ядреният й арсенал се подобрява, като може би включва и базирани на плутоний бойни глави. Малко вероятно е обаче страната да разполага с бойна глава, която може да бъде разположена на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне до САЩ, заяви Дейвид Олбрайт, председател на института.