Северна и Южна Корея: Братоубийствени игри
През последните 10 години Северна Корея направи шест ядрени опита. Всеки от тях – по-опасен и драматичен от предишните
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    2
Корея
Снимка: bTV

Вече 64 години историята на Корейския полуостров се пише трудно – на моменти с кръв, на моменти – с балистични ракети. И с много сълзи, скръб и разбити човешки съдби.

Започнала през 1950 г., войната между Севера и Юга в Корея приключва през 1953 г. Но и до днес мирен договор между двете държави няма, което позволява свободно тълкуване на всичко. А на моменти – и агресивно поведение.

Всичко това засяга живота и ежедневието на близо 75 млн. души, разделени насилствено.

Град Сокчо е един от най-близките до границата между двете Кореи. В квартала на бегълците от Севера Абаи Ма живее и 88-годишната Ким Чун-сон. Тя е избягала през 50-те години, когато е била само на 21. Оставила е зад гърба си своето семейство и живота си на работничка в консервна фабрика за риба.

Корея
Снимка: bTV

„Когато дойдох, живеех като просякиня, защото нямах пари. Много хора ми казваха: „Ожени се за богаташ.” Аз обаче не исках, защото се надявах да се оженя за севернокореец като мен и да се върна обратно при майка ми и баща ми. Накрая наистина се ожених за северно кореец, когото срещнах тук и заедно чакахме да се върнем. Вече обаче не чакам нищо”, споделя сега Ким Чун-сон.

Така, с годините, жената създала свой бизнес и го прехвърлила на децата и внуците си. Мъжът ѝ починал и тя прекарва дните си в една стая, потънала в спомени. Дъщерята на Чун-сон казва, че тъгата е неизменна част от живота им… Както и на повечето жители на този квартал, които се чувствали като дърво без корен.

Ким Чун-сон не знае каква е била съдбата на майка ѝ и баща ѝ. Казва, че това ще ѝ тежи до гроб и не може да си го прости. Знае обаче, че всичките ѝ приятелки са загинали, опитвайки се да избягат с лодки през морето и през демилитаризираната зона.

Корея
Снимка: bTV

Целта на всички бегълци през последните 64 години е именно 38-ия паралел, по който минава граничната бразда. Заради нея хиляди загубват живота си.

За да има кой да помни обаче, южнокорейците са направили Музей на войната. В него се пазят документи, вестници, оръжия и дори лодките, с които бегълците от Севера се опитвали да стигнат до обетованата земя. В много от случаите – неуспешно.

Корея
Снимка: bTV

И двете страни от години се заливат и със звукови съобщения. Южна Корея пуска музика, обикновено нещо като „Гангнам стайл” или други хитове от т. нар. корейски поп (K pop, кей поп). Северна Корея – пропаганда за хубавия начин на живот в тяхната страна.

Северна и Южна Корея са едно семейство. И е истинска трагедия, че сме разделени толкова дълго. Северна Корея продължава с провокациите и ние заклеймяваме подобни действия. Всеки ден настояваме да спрат с провокациите”, казва южнокорейският зам.-министър на външните работи и говорител на Външното министерство Чо Юн-хук.

А провокациите всъщност не спират. През последните 10 години Северна Корея направи шест ядрени опита. Всеки от тях – по-опасен и драматичен от предишните. Последният – преди броени дни, на 3 септември. Бомбата беше осем пъти по-мощна от тази, паднала над Хирошима.

Корея
Снимка: bTV

Според експерти севернокорейски интерконтинентални балистични ракети могат да стигнат до Аляска, остров Гуам, а по непотвърдени слухове – дори до Сан Франциско и Лос Анджелис. Ракетните изпитания продължиха и през лятото, което изправи международната общност на нокти. Дори обичайните защитници на Северна Корея – Русия и Китай, този път останаха изненадани и въздържани. Америка пък втвърди тона.

Ким Чен-ун: Целта е да установим „равновесие” с военните сили на САЩ„Въпреки безкрайните международни санкции страната почти успя да изгради ядрените си сили”, казва още той

„Йонхап”, основната информационна агенция на Южна Корея не изпуска Севера от очи. Там дори има кризисен щаб, който следи в реално време ситуацията в Пхенян. Работещите там също не са големи оптимисти.

„Нивото на напрежение е различно от миналото. Тези ракетни изпитания са стратегическа провокация, която приемаме много сериозно”, споделя Чо Юн-хук.

Затова Сеул непрестанно кани Пхенян на масата за преговори. Засега обаче отговор няма. Въпреки периодите на затопляне на отношенията през последните десетилетия, в момента те са почти на точката на замръзване.

И докато международните реакции и изолацията на Пхенян не спират, в сърцето на Сеул борбата продължава и с други средства. В будистките храмове разказват, че основното нещо, за което се молят идващите тук, е обединение – за да могат да видят семействата си отново. Почти всяко корейско семейство има роднини, останали от другата страна на границата.

Разделението и отчуждението са един от основните проблеми за Южна Корея. Въпреки че е в топ 10 на най-развитите държави в света, тя е и в челните позиции по два много обезпокоителни показателя. Последни са по раждаемост и са на второ място в света по самоубийства на глава от населението.

Според психолози, постоянната военна заплаха и усещането за разделение в обществото са една от основните причини младите хора да не раждат и все по-често да посягат на живота си. Затова властите взимат нетрадиционни мерки. Сред тях е изграждането на парк, където хората са добре дошли, но само по двойки. За да не се разсейват младежите, в парка „Намсан” няма интернет. Така двойките просто са принудени да си говорят.

Корея
Снимка: bTV

И докато проблемите на Южна Корея са в отчуждението и факта, че технологиите превземат човешките отношения, на север нещата са много различни. Наричана от собствените си комунистически ръководители „Страна на утринната свежест”, тя е най-изолираната държава в света.

Бегълците от там свидетелстват, че животът им е доминиран от глада, партийните рестрикции и идеологията „чучхе”.

Северна Корея е и най-военизираната държава в света с около 9,5-милионна армия. Там политическата система е еднопартийна, опозиция няма, а за антидържавна дейност наказанието е смърт чрез разстрел.

И докато животът на корейците лъкатуши между древната история и съвременните технологии, никой всъщност не губи надеждата, че обединението на Севера и Юга е възможно.

След години на студена война и кратки моменти на сближаване, вече има предложение името на евентуална обединена корейска държава да е Корьо, както се е наричала една от първите управляващи династии в славното общо минало на Корея.

За да се стигне до там обаче, двете Кореи трябва да извървят дълъг път.

Една към друга, през 38-ия паралел.

Вижте още във видеото:


  • 7
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре