Проектът "Северен поток-2" не отговаря на правилата на Европейския съюз за диверсификация на енергийните доставки и ще подкопае ролята на Украйна като транзитна страна. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. 

Полша и още няколко държави призоваха проектът да бъде обсъден на срещата на върха в Брюксел.

Туск заяви, че според него "Северен поток-2", който ще удвои количеството руски газ, доставян директно до Германия, е подигравка към европейските правила за диверсифициране на енергийните доставки, източници и маршрути за транзит. 

"Ако "Северен поток-2" бъде построен, то той ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик и ще концентрира 80 процента от газовите доставки от Русия. Освен това ще доведе до доминираща позиция на Газпром на германския пазар", каза той, цитиран от ТАСС. 

Редица страни, включително Италия и България, не разбират защо според нормите на ЕС "Южен поток" е невъзможен, а "Северен поток-2", който стига до Германия, е възможен, допълни председателят на Европейския съвет. 

Решението за "Северен поток" трябва да бъде взето от цяла Европа, а не при двустранни преговори на отделни страни с доставчици на енергийни суровини, настоя Туск. 

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че става дума за "икономически проект" с участието на частни инвеститори, посочва ДПА.  Украйна трябва да продължи да играе роля като транзитна страна, допълни тя. 

На срещата на върха на ЕС въпросът за "Северен поток-2" е бил повдигнат и от италианския премиер Матео Ренци. 

Германия и Холандия настояват, че разширението на "Северен поток" е търговски въпрос, а виждаме, че в него има и значителен политически подтекст, каза Ренци. 

По думите му е странно, че година, след като "Южен поток" бе спрян с голям шум в ущърб на България и някои италиански компании, въпросът за "Северен поток-2" е бил взет в "абсолютна тишина". 

Решението е в ръцете на Европейската комисия, отбеляза италианският премиер.