Сеул заяви днес, че засилва аудиопропагандата по границата със Северна Корея в отговор на изстрелването на ракетата в неделя от Пхенян, предаде Франс прес.

След севернокорейския ядрен опит от 6 януари Южна Корея също включи мощните високоговорители, излъчващи на максимум попмузика, новини и пропагандни послания.

"Оттогава сме поставили повече високоговорители и излъчваме предаванията по-дълго време всеки ден", заяви за АФП говорител на южнокорейското министерство на отбраната. Според официалната телевизия в КНДР тя е извела в орбита сателит за наблюдение на земната повърхност.

Изстрелването на ракетата е в нарушение на редица резолюции на ООН и е поредно предизвикателство за международната общност, която вече среща трудности в стремежа си да накаже Пхенян за четвъртия му ядрен опит.

Представено от Пхенян за космическа мисия, това изстрелване бе осъдено от мнозина като маскирано изпитание на балистична ракета - част от програма за разработка на оръжия, способни да нанесат удар по територията на САЩ.

Някои медии твърдят, че южнокорейските пропагандни високоговорители излъчват по шест часа на ден. Този метод за водене на психологичска война датира от времето на открития въоръжен конфликт между Севера и Юга през 1950-1953 г. Макар да изглежда демоде, той дразни Пхенян, който отговаря със собствени предавания и изпраща към Юга позиви чрез балони, напълнени с хелий, посочва АФП.