Южна Корея започна да затваря общата индустриална зона със Севера в град Кесон, съобщиха АП и АФП. Мярката е в отговор на неотдавнашното изстрелване на балистична ракета от Пхенян.

Стотици южнокорейски камиони прекосиха границата със Северна Корея, за да върнат обратно оборудване и стоки, произведени в общия промишлен парк.

Представен при откриването му през 2004 г. като символ на „помирението“, индустриалният комплекс беше един от последните общи проекти на сътрудничество между Севера и Юга, припомня АФП.

Не е ясно колко дълго ще продължи закриването на Кесонския комплекс, нито колко време ще е необходимо на южнокорейските компании да прекратят дейността си, отбелязва АП.

Пхенян още не е коментирал, но Сеул съобщи, че севернокорейски работници не са отишли на работа в Кесон днес сутринта.

Междувременно началниците на генералните щабове на САЩ, Южна Корея и Япония се споразумяха вчера да засилят обмяната на информация и координирането на усилията в областта на отбраната, в светлината на засилената ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Трите страни окачествиха четвъртия ядрен опит и изстрелването на балистична ракета от Северна Корея като пряко нарушение на резолюциите на ООН и „сериозна провокация срещу международната общност“.

Сенатът на САЩ пък вчера прие законопроект за нови санкции срещу Северна Корея заради ядрената ѝ програма, състоянието на човешките права и дейностите ѝ срещу киберсигурността, съобщиха световните агенции.