Серия от въздушни удари по жилищни райони в град Харков извърши Русия тази нощ. Най-малко 20 души са ранени.

Едно от ударените места е 20-етажна сграда, съобщиха от службите за спешна помощ.

Харков, вторият по големина град в Украйна, и околният регион отдавна са обект на руски атаки, но ударите станаха по-интензивни през последните месеци, удряйки гражданска и енергийна инфраструктура.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да ускори оръжейните доставки за страната му, предаде Франс прес.

Снимка: Reuters

Зеленски е отправил този апел в традиционното си вечерно видеообръщение.

"Имаме нужда от значително ускоряване на доставките. В момента минава твърде много време между обявяването на пакетите (с помощ) и действителната поява на оръжия на фронтовата линия", подчерта украинският президент, който вчера се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкeн, пристигнал на необявено предварително посещение в Киев.

Най-тежките сражения се водят в покрайнините на Вовчанск в Харковска област. Русия заема позиции в украинския град, съобщи началникът на местната полиция. Заради усложнената обстановка на фронта президентът Володимир Зеленски отмени всички задгранични пътувания.

Украйна изтегли войските си от няколко села в граничния район на Харков след продължаващия натиск от руските сили. Превземането на Вовчанск, който се намира на пет километра от руската граница, ще бъде най-значимата победа за Русия от началото на офанзивата срещу Харков, коментират експерти.