Четирима заложници от магазина за кашер в Париж са били убити, предадоха "Ройтерс" и "Франс 24". При щурма на специалните части е бил застрелян и похитителят, който се обяви в подкрепа на двамата атентатори, убили 12 души в редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" на 7 януари.

Мъжът е отговорен и за терористичния акт в Монруж на 8 януари, при който загина полицайка.

Първоначално информационните агенции съобщиха, че заложниците от магазина в Източен Париж са били освободени. 

Атаката на магазина бе извършена успоредно с тази в печатницата на изток от столицата, където се бяха барикадирали атентаторите от "Шарли Ебдо". Двамата братя Саид и Шериф Куаши са убити, съобщиха АФП и АП. Заложникът, който те държаха там, е невредим.

Събитията в Париж започнаха по обед. Заподозреният за убийството на полицайката в четвъртък в парижкото предградие Монруж влезе в магазин за хранителни стоки кашер, които са съобразени с религиозните норми на юдейската религия, и взе заложници. Според полицията случайно съвпадение е, че издирваният от полицията убиец е влязъл в посещаван предимно от евреи магазин.

„Мъж с видима външност на африканец е бил забелязан тук, пред магазина на булевард „Порт дьо Венсен”. Носел е автомат „Калашников”, влязъл е в магазина и започнал да стреля. Според последните новини загиналите са двама. Служител в магазина и полицията също потвърждават, че има убити хора и Министерството на вътрешните работи проверява дали те са двама. Колегите, които са там, вече са видели шестима заложници”, разказа по-рано в петък Гаел Фабиано, представител на полицейския синдикат.

Още сутринта властите съобщиха, че има връзка между убийството на полицайката и атаката срещу редакцията на „Шарли Ебдо". Нападателят е бил с бронежилетка и е стрелял по полицайката, която е била на пост пред сградата на телевизионен канал.

Убитата служителка на общинската полиция е 26-годишната Клариса Жан-Филип. Преследван едно денонощие от полицията, Амеди Кулибали е стигнал до магазина на булевард Порт дьо Венсен. „Това са събития, невиждани през последните 40 години”, посочи Фабиано.

Полицията издирва и съучастничка на убиеца - Хаят Бумедиен. Самият Кулибали се е познавал с един от братята убийци, като двамата са посещавали една и съща джамия.

Минути след 16:00 часа местно време в Източен Париж се чуха серия от експлозии и стрелба. Там терорист държеше за заложници петима или шестима души в еврейски магазин за кашер – храни, съобразени с нормите на юдаизма.

„Ройтерс” съобщи за четири последователни взрива в 18:14 часа, а минута по-късно на мястото са се чули още шест експлозии и автоматична стрелба.

Според предварителна информация двама полицаи са ранени.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел