Сергей Станишев: Всяко действие на Ердоган отдалечава Турция от европейското семейство
„Ако Европа държи на принципите си, трябва временно да замрази преговорите за членство на Турция в ЕС", добави той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 6
    2
Сергей Станишев
Снимка: EPA

„Всяко действие на Реджеп Ердоган отдалечава Турция от европейското семейство”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. По-рано днес депутатите от Европейския парламент призоваха Европейската комисия и държавите членки на ЕС да замразят преговорите за членството на Турция в блока.

„Ако Европа държи на принципите си, трябва временно да замрази преговорите за членство на Турция в ЕС и да оцени внимателно как се използва преприсъединителната помощ за Турция”, добави още Станишев.

„Гласуването на ЕП дава ясен сигнал, че не правим компромис с нашата същност, с нашите ценности и принципи”, добави още лидерът на ПЕС. Той добави, че Европа не може да си затваря очите за ставащото в страната след проваления опит за преврат.

ЕП призова преговорите за членство с Турция да бъдат замразениРезолюцията на евродепутатите обаче не е задължителна за Европейската комисия

„Резолюцията на ЕП е доказателство, че както ние, социалистите, така и ЕС, заставаме твърдо зад турския народ и правото му на свободно, демократично развитие”, допълни Станишев.

„Готови сме да преразгледаме нашата позиция веднага щом се убедим, че въведените с извънредното положение репресивни, непропорционални на заплахата за сигурността мерки, са отменени”, каза той.

По думите му е недопустимо хиляди хора, включително легитимните лидери на опозицията, да бъдат хвърляни в затвора без каквито и да било обвинения и справедлив процес.

„Такова поведение няма място в страната-кандидат за членство в Европейския съюз”, категоричен е Станишев.

  • 6
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре