След изборите в Източна Украйна сепаратистите търсят признание от властите в Киев. Украинският президент Петро Порошенко обаче нареди на армията да засили присъствието си в югоизточните части на страната - в случай, че бунтовническите насторения се засилят и ескалират до нов военен конфликт.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна потвърдиха, че са готови за пълно възстановяване на връзките с централната власт. Предложиха дори доставка на въглища. Президентът обаче заяви, че властите в Киев не могат да приемат случилото се и че специалният статут на Донбас ще бъде отнет.

В новоизбрания украински парламент е внесен законопроект за отмяна на закона за особения статут на Донбас. Негов вносител е лидерът на дясната националистическа Радикална партия Олех Ляшко, съобщи ТАСС, като се позова на информация, поместена на сайта на парламента.

Президентът Порошенко уточни, че Киев е готов да приеме нов закон за особен статут на Донбас, който ще предвижда ясно определени граници на районите с особен ред на местното самоуправление. Той обаче обвърза приемането му с насрещни крачки от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, които биха означавали „заден ход” по въпроса за изборите, състояли се на 2 ноември.

Лидерът на Върховния съвет на самообявилата се Луганска народна република Алексей Карякин каза, че не вижда проблем в украинското намерение, защото сегашният закон „не ни устройва”. „Дали го има или не - това ни е все едно, защото той така или иначе е неадекватен", коментира Карякин.

Подобна е позицията и на властите от самопровъзгласилата се Донецка народна република, отбелязва ТАСС, като се позова на изявление на лидера на ДНР Александър Захарченко.

Европейският съюз и Съединените щати вече обявиха, че не признават вота, а от Брюксел припомниха, че санкциите срещу Москва може да бъдат засилени.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната