Сенатът на САЩ, контролиран от републиканците, одобри най-всеобхватната данъчна реформа от над 30 години.

Реформата на стойност 1,5 трилиона долара ще осигури големи намалявания на данъците за бизнеса и за заможните и по-скромни намалявания на данъците за семействата със средни и ниски доходи, отбелязва Асошиейтед прес.

Намаляването на данъците за бизнеса ще влезе в сила през януари догодина. Работниците пък ще започнат да виждат промяната в удържаните им данъци върху заплатата през февруари.

При гласуването в Сената реформата мина с 51 гласа „за” срещу 48 гласа „против”. Всички републиканци гласуваха „за”, а всички демократи – „против”.

Вотът беше прекъснат от протестиращи, които скандираха „убийте законопроекта, не нас”. Посетители в галерията започнаха да скандират малко след началото на гласуването и вицепрезидентът Майк Пенс, който го ръководеше, трябваше да спре и многократно да прикани квесторите да възстановят реда.

Сега и Камарата на представителите на САЩ трябва да гласува за окончателното приемане на реформата, след като се оказа, че три разпоредби от законопроекта нарушават правилата на Сената. Така Камарата на представителите, която прие законопроекта вчера, ще трябва да го гласува отново – с внесените от Сената поправки.

След като и долната камара одобри пак текста, той ще бъде изпратен на президента Доналд Тръмп за подпис.