След повече от 15 часа обсъждания бразилският Сенат се обяви за продължаване на процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф, която по-рано бе отстранена временно от президентския пост по обвинение във финансови нередности, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Решението беше прието с 59 гласа срещу 21. То все още не е окончателно. Идните дни сенаторите ще анализират аргументите, изложени от противниците на Русеф, ще изслушат представителите на защитата и обвинението, както и свидетели, след което ще гласуват повторно.

Очаква се окончателната "присъда" да стане известна в края на август или началото на септември.

За да бъде отстранена Русеф, окончателно от президентския пост са необходими гласовете на най-малко две трети от сенаторите. В случай че привържениците на импийчмънт се окажат по-малко, Русеф автоматично ще се върне към изпълнението на правомощията си на държавен глава.

Противниците на Русеф я обвиняват, че в първите месеци на своя втори мандат тя е подписала няколко указа за отпускане на бюджетни средства без да се допита до Конгреса, и в други финансови нарушения. Срещу нея няма отправени обвинения в корупция.