Нивото на река Сена продължава да расте до рекордни нива след обилните валежи във Франция и големи райони в северната част на страната бяха наводнени. Не беше пожален и Париж, а едно от крилата на Лувъра беше затворено заради рискове за изложените там експонати, съобщава „Франс 24”.

До събота Сена вероятно ще стигне нива от над 6,2 метра – 4-5 метра над нормалното. Причината са валежите, които само два пъти от 1900 г. досега са били по-изобилни. Именно от началото на XX век и датира най-тежкото наводнение на Париж. Тогава нивото на реката е било над 8 метра и половина.

Въпреки всичко властите имат сериозни опасения, че Сена, която тече през сърцето на столицата, може да повреди сградите и инфраструктурата. Вече има и предградия като Вилньов-Сен-Жорж, където хората се движат по улиците с лодки, а паркираните коли почти не се виждат.

За мнозина случващото се връща спомена за потопа от 2016 г., който нанесе сериозни щети. Водният трафик е спрян, а ограниченията може да засегнат и метрото. Това, което може би повече притеснява обикновените хора, е огромното количество плъхове, избягали от канализацията.

Едно от крилата на Лувъра беше затворено, за да бъдат преместени на сигурно място изложените там произведения на ислямското изкуство.