Семейство с 2-годишно дете беше свалено от борда на самолет на американската авиокомпания „Делта”, след като отказа да освободи мястото на детето. 

Това е поредният подобен инцидент, след като преди месец пътник на друга авиокомпания беше свален насила от борда заради дублиране на местата.

Инцидентът се е случил още на 23 април по време на полет от о-в Мауи, Хаваи до Лос Анджелис. За него се разбра обаче едва когато в „Ютюб” беше публикувано видео от инцидента, което събра почти 3 млн. гледания.

Снимка: Reuters

8-минутният клип, заснет от съпругата на пътника, показва спора между бащата – Брайън Шиър, и служители от екипажа на самолета. В него мъжът обяснява, че е платил за мястото и не е редно да го отстъпва не друг.

Във видеото се чува как служителка на екипажа обяснява, че това е федерално престъпление, за което родителите ще влязат в затвора, а децата им ще бъдат взети от социалните. Тя заплашва и че самолетът няма да излети, докато мъжът не се подчини.

Вижте видеото тук:

Първоначално мъжът купил мястото за по-големия си син, който обаче взел по-ранен полет. Именно затова на неговото място на борда на самолета било настанено 2-годишното му дете в детска седалка. От екипажа твърдят, че това е забранено и детето трябва да седне в скута на баща си.

Твърдението обаче се оказва в противоречие с публикуваните правила на „Делта”, според които се препоръчва родителите на деца под две години да закупят място в самолета и да използват обезопасена детска седалка. Малките може да седят на коленете на родителите си, само ако те изберат този вариант.

Въпреки че накрая Брайън се съгласява да държи детето на коленете си, жената от екипажа му казва, че той и семейството му трябва да напуснат самолета, защото са „прекрачили границата”. Семейството напуска самолета, а по думите на мъжа местата им са били заети от други пътници с билети.

Очевидно проблемът е бил в повечето продадени места, коментира по-късно той пред американската телевизия Си Би Ес.

Вчера от авиокомпанията публикуваха свое изявление относно инцидента. В него се извиняват за случилото се и обещават да дадат компенсация на семейството.