Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и неговият покоен баща Ким Чен-ир са използвали бразилски паспорти, за да кандидатстват за входни визи за западни държави през 90-те години, предаде Ройтерс, като се позова на петима високопоставени служители в западноевропейски служби за сигурност.

Известно, че управляващата в Пхенян фамилия Ким е използвала документи за пътуване, получени под фалшив предлог, но конкретните примери за това са малко, отбелязва Ройтерс.

Снимка: Reuters

„Те са използвали тези бразилски паспорти, на които ясно се виждат снимките на Ким Чен-ун и Ким Чен-ир, в опит да получат визи от чужди посолства“, заявил един от западните разузнавателни източници, пожелал анонимност.

Според него това показва „тяхното желание за пътуване и е знак за опити на управляващото семейство да си създаде възможни пътища за бягство“.

Снимка: Reuters

Външното министерство на Бразилия заяви, че разследва случая.

Четирима други западни източници казаха, че в пътните документи със снимките на двамата Ким са били изписани имената Josef Pwag и Ijong Tchoi. С тях е кандидатствано за визи за поне две западни държави, но не е известно дали са били издадени визи.

И в двата паспорта имало печат с надпис: „Посолство на Бразилия в Прага“ и дата на издаване 26 февруари 1996 г.