От прошка до куршум между очите – по толкова категоричен начин се разделиха мненията на семействата на екзекутираните от Джихадиста Джон за съдбата му.

Тази седмица беше разкрита на самоличността на мъжа, който целия свят познава като извършителя на особено жестоките обезглавявания на заложници на „Ислямска държава”. Оказа се, че той е младият лондончанин Мохамед Емуази, роден в Кувейт и израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил колеж със специалност компютърно програмиране.

Семейството на журналиста Стивън Сотлоф настоява за справедливо въздаване на правосъдие срещу екзекутора. „Те се надяват, че той ще бъде заловен от американските разузнавателни служби и ще бъде изправен пред съда в САЩ”, коментира пред телевизия Sky News говорителят им.

Майката на Джеймс Фоли – първият обезглавен журналист, обаче казва, че прощава на Джихадиста Джон и заяви, че участието му в „Ислямска държава” е „растяща трагедия”. „Натъжава ме трайната му омраза. „Той се е чувствал зле, сега го мразим – сега това просто удължава омразата. Трябва да го приключим”, коментира Даян Фоли пред The Times.

Роднините на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс също не са единни в позицията си за съдбата на Мохамед Емуази. Съпругата му Драгана заяви пред BBC, че последното нещо, което иска за хора като него е „геройска смърт”. Затова и смята, че той трябва да остане жив и да бъде изправен пред съда.

Дъщерята на Хейнс – Бетани, обаче не иска нищо друго за хладнокръвния екзекутор от „куршум между очите”. „Смятам, че всички семейства е почувстват случая за приключен и облекчение, веднъж щом има куршум между очите му”, заяви тя за ITV.