Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП) е замесена в нова криза, след като една от най-висококвалифицираните кандидатки напусна партията заради сексуален тормоз от страната на главния секретар, съобщава в. "Индипендънт".

Наташа Ботлър, завършила образованието си в Оксфорд, разкри, че получила неприлично предложение от генералния секретар на партията Роджър Бърд в деня, когато била интервюирана като бъдещ кандидат. Тя обяснила, че Бърд я приканил да продължат интервюто вечерта. "Сигурно, защото съм била нервна, но видях, че той не се интересува от това, което мога да му предложа като политик", казала тя пред "Таймс". "Той ми каза, че съм привлекателна и ми отправи директно предложение да отидем у тях", разказала Ботлър.

Вчера вечерта от партията потвърдиха, че са отстранили Бърд след обвиненията за непристойно поведение по време на интервю при подбора на кандидати. Но 41-годишният политик отрече обвиненията, твърдейки, че е имал отношения с г-жа Ботлър по взаимно съгласие. "Имахме връзка за кратко", заяви Бърд, добавяйки, че Ботлър е била приета в списъка с одобрени кандидати.

35-годишната кандидатка отрекла всякакъв сексуален контакт или романтика с него. Тя разказала, че когато приела поканата за вечеря, той й казал, че не е облечена подходящо и й купил рокля за 169 паунда, като й казал, че сега вече прилича на момиче, което може да влезе в таксито му. По време на същата вечер той се навел над нея и се опитал да я целуне. "Беше очевидно, че иска да спи с мен. Бях доста категорична в отказа си", обясни Ботлър, като добави, че никоя жена не трябва да спи с някого, за да стигне до определено място.

Обвиненията идват като удар за евроскептична партия и нейният лидер Найджъл Фараж (на снимката), която полага огромни усилия да промени имиджа си преди изборите следващата година. В коментар от партията заявиха, че няма да толерират неуместно поведение сред членовете.