Страх, контрол над личния живот и над информационния поток. Така описва положението и настроенията в съседна Турция пратеникът на bTV Стоян Георгиев. Преди седмица там беше извършен опит за военен преврат.

По думите му турците се страхуват да говорят и изразяват мнението си свободно и дори има случаи на словесни атаки и агресия към по-светски изглеждащи хора или жени с малко по-разголена външност.

Вицепремиерът на страната дори зае позицията, че трябва да се забрани на жените да се смеят на публични места.

Журналистът на bTV Петър Нанев, който отрази от мястото на събитето метежа, сподели в студиото на “Тази събота”, че е видял с очите си страха и притеснението на хората.

По думите му колеги репортери, с които е работил и преди, са отказали контакт с него, след като разбрали как предава събитията у нас. По думите му по улиците на страната се залита към религиозното. Той сподели и че е получил съвет да даде идентификационния номер на мобилния си телефон на близки в България "за всеки случай."

Притеснява ме какви закони биха се приели без нуждата парламента да ги одобрява”, коментира той с уточнението, че е възможно властите да се използват, за да се ускори процеса в превръщането на Турция в страна, където президентската институция е единствен източник на власт.