Британската полиция задържа осем души при операции на шест адреса в Лондон и Бирмингам след нападението в край парламента, съобщи Би Би Си.

Командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули каза, че стотици детективи са работили цяла нощ и са извършили обиски на адресите.

Разпитите в Бирмингам, Лондон и на други места в страната продължават, добави той.

Позовавайки се на очевидец, ПА съобщава, че в Бирмингам са били задържани трима души. По непотвърдена информация автомобилът, използван за атаката, е бил нает именно в Бирмингам.

Около 14:40 ч. местно време (16:40 ч. наше време) вчера нападател премина с джип хюндай с висока скорост по Уестминстърския мост, блъскайки пешеходци по тротоара, след което се вряза в оградата на парламента, излезе от автомобила и при опит да нахлуе в сградата, намушка с нож смъртоносно невъоръжен полицай. Нападателят беше ликвидиран от въоръжени служители на реда. При атаката загинаха още няколко цивилни, а по последни данни броят на ранените е най-малко 40. Седем от тях са в критично състояние.

След първоначалните данни за трима загинали – двама цивилни и един полицай, информацията беше коригирана на четири жертви – трима цивилни и полицай. Сега обаче, в съобщението си, Роули говори за двама загинали цивилни, отбелязва Би Би Си.

Роули каза още, че жертвите са от различни националности, но засега няма да ги назове, като призова и медиите да не публикуват името на атентатора, докато текат обиските.

Съдейки по разследването до момента, той е действал сам и е бил вдъхновен от международния тероризъм, каза още Роули.

Категорично на този етап нямаме конкретна информация за други заплахи, добави той.

Същевременно медиите вече разпространиха кадри, които показват на началото на атаката на моста.

Роули съобщи, че по улиците на Лондон ще има повече полицаи, след като отпуските на много униформени са били прекъснати, а дежурствата – удължени.

Британският премиер Тереза Мей също посочи, че в цялата страна ще бъдат разположени допълнителни полицейски части, а нивото на терористична заплаха ще остане повишено. По думите ѝ целта на атаката не е избрана случайно. „Ценностите, които парламентът представлява – демокрация, свобода, човешки права, законност, будят възхищение и респект у свободните хора по целия свят. Всеки опит да се унищожат тези ценности чрез насилие и терор са обречени на провал“, заяви тя.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън коментира, че засега се работи по версията, че нападението е свързано с ислямския тероризъм „под някаква форма“.

Вътрешният министър Амбър Ръд увери, че главният приоритет на правителството е сигурността на хората.

„Призовавам всички да запазят спокойствие, но да бъдат бдителни и ако забележат нещо притеснително, да съобщят на полицията“, каза тя.

Днес парламентът възобновява обичайната си работа.