Седем българи, последователи на будисткото движение Фалун Гонг, са били арестувани снощи в Белград, потвърдиха от Министерството на външните работи.

Те са имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започва днес в сръбската столица.

Техни сподвижници от София заявиха, че приятелите им не са имали намерение да организират демонстрация, а само да се запознаят с други практикуващи от движението Фалун Гонг.

Причината за задържането им е, че са правели публични демонстрации без разрешение от властите. От българското консулство са влезли във връзка със сръбските власти по случая.

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията.

Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи. Тя ще бъде открита в 17.00 часа местно време от домакина сръбския премиер Александър Вучич и неговия почетен гост китайския премиер Ли Къцян.

Във форума, който продължава два дни, ще вземат участие лидерите на 16 страни от Източна и Централна Европа. 14 държави ще бъдат представени от премиерите си, а Хърватия от вицепремиера.

Българска делегация, водена от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова и с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на икономиката Божидар Лукарски, също ще присъства на форума.

На Сърбия ще бъде поставен въпросът да бъдат освободени незабавно

На сръбския пълномощен министър в София ще бъде поставен въпросът да бъдат освободени незабавно задържаните в Белград български граждани, заяви говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева пред „Фокус”.

„Цялата история започва около 23.00 часа на 14 декември, когато седем български граждани са били отведени на информационен разговор от служители на криминална полиция. Това са хора, които са членове и симпатизанти на движението”, обясни тя.

Българските власти в Белград са били информирани за това от ръководителката на движението за България Милена Атанасова. Тя е изпратила писмо до българското посолство и там е разказала за случая. „Българският консул се опита неколкократно да получи информация от сръбските власти”, обясни Жотева.

По думите ѝ вчера на обяд е била изпратена нота, в която се настоява Външно министерство на Сърбия да даде повече информация за нашите съграждани. „Не е имало никакъв отговор на тази нота доста дълго време и чак следобед са потвърдили, че българските граждани са арестувани”, посочи говорителят.