Хакнати имейли, лъжливи акаунти в “Туитър“, клевети и задкулисни сделки. Добре дошли в надпреварата за висшия дипломатически пост в международната общност – генерален секретар на ООН. Така започва статия на в. „Гардиън” (The Guardian) посветена на избора на наследник на Бан Ки-мун. Евентуалният победител ще се издигне до светец, посланик на мира и глас на бедните и онеправданите. Но пътят до тази възвишена позиция е осеян с мини и капани.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН ще проведе петото от серията гласувания, за да избере победител сред деветимата претенденти.

Явният лидер до момента е Антониу Гутериш, бивш премиер на страната си и бивш върховен комисар на световната организация за бежанците. На последните три тайни срещи той беше предпочитаната кандидатура. Москва заявява, че е ред на Източна Европа да излъчи лидер на ООН и се очаква да попречи на победата на бившия лидер на западноевропейска страна-член в НАТО.

Сегашният ръководител на ООН Бан Ки-мун беше предпочитания кандидат на САЩ, защото е от Южна Корея – страна съюзник на Вашингтон.

Преди седмица акаунт в социалната мрежа „Туитър”, озаглавен на името на Гутериш, твърдеше, че си е подсигурил подкрепата на Москва, засилвайки спекулациите, че фактически състезанието е свършило. Акаунтът обаче се оказа фалшив.

В крайна сметка съперничество и тайни договорки между великите сили ще решат победителя.

Най-закономерното съперничество в надпреварата тази седмица, например, ще бъде изиграно на хиляди километри от централата на ООН, в столицата на България София.

Снимка: EPA

След като официалната българска номинация, Ирина Бокова – ръководител на ЮНЕСКО, се представи под очакванията при вотовете в Съвета за сигурност, задкулисна капания започна да я заменя в Кристалина Георгиева, комисарят по бюджета в ЕС, победена при първоначалната борба за спечелване на номинацията.

Появата на серия от статии, атакуващи Бокова, в британската преса и другаде, я накараха да се оплаче от „непристойна“ клеветническа кампания. Консервативните и десни европейски лидери също заговориха за кандидатурата на Георгиева, като кулминацията беше опитът на Ангела Меркел да убеди Владимир Путин да я приема на срещата на Г20 в Китай по-рано този месец.

Българският еврокомисар също стана обект на „мръсни номера”. На 9 септември беше хакнат имейла на член на нейния екип  и писма, претендиращи да са от един от най-добрите й помощници, бяха разпратени с инструкции Ирина Бокова да бъде „атакувана”. Екипът на Георгиева окачестви случката като опит да бъде дискредитирана.

Изходът от тази горчива борба ще бъде решен след вота в понеделник от българския премиер Бойко Борисов. Преди две седмици стана ясно, че е възможна промяна в номинацията на страната след гласуването на 26 септември.

Дори и Георгиева да влезе в надпреварата, тя няма да се радва на подкрепа от Русия. Все пак представлява европейска институция, която е момента налага икономически санкции на Москва.