Финализираната във Виена сделка с Иран за ядрената му програма е победа за търпеливата дипломация. Най-новата история подчертава мащаба на случилото се в австрийската столица.

Това бе триумф не на политиците, избиращи военните решения, а на дипломатите и прагматиците, работили последователно и упорито върху подробностите в сделка, която гарантира мирен компромис и е насърчаващ успех в стремежа на света да спре разпространението на ядреното оръжие, посочва в редакционна статия британският в. "Гардиън".

Споразумението дава на Иран шанс да излезе от изолация и да гради нови отношения със Запада. Това ще е положително както за иранския народ, така и за Запада, тъй като е възможност за по-силна ангажираност - чрез търговия, инвестиции и туризъм или в преговори по регионални проблеми.

Сега Иран има шанс да играе различна, по-градивна роля в Близкия изток, както и по отношение на източните си съседи като Афганистан.

Президентът Рохани ще има по-силни позиции в битките си с иранските хардлайнери, контролиращи онова, което е останало от репресивния режим. Сега той би трябвало да лансира реформи в страната, слагайки край на арестите на опозиционни лидери, посочва вестникът.

Сделката между Иран и световните сили бележи пробив за дипломацията, подчертава редакционният екип на в. "Файненшъл таймс".

От десет години САЩ и Техеран бяха на ръба на войната заради ширещите се подозрения, че Ислямската република тайно се опитва да произведе бомба. Те разрешиха противоречията си не с оръжие (както стана при пагубната американска инвазия в Ирак през 2003 г.), а чрез усърдни преговори.

Голяма заслуга за това имат президентът на САЩ Барак Обама и иранският му колега Хасан Рохани, подчертава изданието. Подписаното във Виена споразумение е несъвършено - САЩ и съюзниците им трябва да останат бдителни към слабите му страни, но предвид алтернативите - война или нови санкции - сключването на пакт беше най-добрият изход. А и във време на дълбоки сътресения в Близкия изток, то отправя важното послание, че две страни с враждебни отношения са способни да се споразумеят, допълва "Файненшъл таймс".

Колкото и да се ядосват израелският премиер Бенямин Нетаняху и султаните от Персийския залив на Виенското споразумение, арабите най-малкото ще заподозрат истината - че американците застанаха на страната на шиитите в близкоизточната междурелигиозна война, отбелязва в. "Индипендънт".

Забравете за наследството на Обама и всички технически глупости в споразумението от 80 страници (100 на фарси), тъй като Иран сега е на път да си върне ролята на покойния шах и да стане Полицая на Персийския залив. Близкоизточните сеизмолози трябва да се готвят за земетресение, предупреждава вестникът.

"Ще се възцари ли мир? Не и с това калпаво споразумение", е заглавието на в. "Дейли телеграф". След повече от десетилетие на интензивни преговори с Техеран, все още изобщо не знаем дали Иран наистина се опитва да създаде атомна бомба, отбелязва всекидневникът.

Трябва само да погледнете грейналите в усмивка лица на иранския преговорен екип, за да разберете кой е безспорният победител в продължителните преговори за иранската ядрена програма. Иранците отдавна имат репутацията на лукави преговарящи, но изходът от маратона, завършил във Виена с фанфари и взаимни поздравления, надмина и най-смелите им очаквания.

Окончателното споразумение между Иран и световните сили постигна това, което нито политическото позьорство, нито неясно формулираните заплахи с военни действия успяха. То налага строги, контролируеми граници на капацитета на Иран да разработи ядрено оръжие през следващите 10-15 години и е вероятно един от най-важните договори в най-новата история на дипломацията, тъй като не само може да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, но и да промени политиката в Близкия изток, пише в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Ядреното споразумение подготвя голямото завръщане на Иран. Подписаният във Виена документ носи на Техеран международното признание, което му дава възможност да възстанови връзките си с Вашингтон, но възобновява напрежението в отношенията с Израел и сунитските държави в Персийския залив, отбелязва френският в. "Фигаро".

Споразумението е историческо не само защото има за цел да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма срещу отменяне на наложените на страната санкции, а защото връща един важен фактор в Близкия изток на международната сцена, допълва вестникът.