На 39 години Еманюел Макрон превзе Елисейския дворец с впечатляващо одобрение. Официалните резултати сочат, че 66,1% от французите са дали гласа си за Макрон срещу двойно по-малко за Марин Льо Пен – 33,9%.

Макрон със сигурност няма да има време да отпразнува победата си, защото след около месец идва ред на парламентарните избори.

Този следобед новоизбраният президент подаде оставка от ръководството на политическото си движение. В щаба му вече се обсъждат имена за бъдещото правителство и се прави списък с най-спешните международни срещи. 

Снощи Еманюел Макрон демонстрира сдържаност, без да изпада в еуфория. Подобна грешка нямаше да бъде разбрана от милиони французи, които гласуваха по-скоро против екстремистка стратегия.

Тази сутрин новоизбраният президент застана до действащия Франсоа Оланд за честванията на победата от Втората световна война.

Оланд отново ще посрещне Макрон в неделя, в Елисейския дворец. Ще си поговорят няколко минути насаме, а после ще излязат за последната си снимка заедно пред световните медии. Накрая Оланд ще си тръгне и ще остави новия президент сам в Елисейския дворец. 

Снимка: БГНЕС

Кой е Еманюел Макрон?

Мнозина го свързват с това, че е женен за 24 години по-възрастна жена - негова учителка. 

Снимка: Reuters

Макрон е най-младият президент на Франция. Редица издания посочват, че само Наполеон е бил по-млад от него, макар и император. Определя се и като ляв, и като десен.

Еманюел Макрон получава блестящо образование в най-престижния френски университет – Висшата школа за администрация. Прави блестяща кариера и пари като инвестиционен банкер. Наричан е финансовият Моцарт. И бележи шеметен политически възход през последните 5 години. Първо като икономически съветник на президента Оланд, после като министър на икономиката. Напуска кабинета и впоследствие създава политическото движение "Напред!". Около година по-късно вече е държавен глава.

"Това, което се случи, е наистина невероятно - новият френски президент идва от политическо движение, което не съществуваше само преди година. И това е най-изумителното. Резултатите са знак, че се случва нещо много значимо за Петата република, случва се нещо с партийната система", коментира Брюно Котрес, политически анализатор. 

Снимка: БГНЕС

Макрон е убеден европеец, глобалист и последовател на така наречения "Трети път", който обединява предимствата на левите и десните идеи. 

"Между първия и втория тур на изборите пазарите предусетиха много събития и най-вече победата на Емануел Макрон, и котировките за този период скочиха с цели 7,5%", отбелязва борсовият анализатор Ален Круза

Една от първите цели, които си поставя новият президент, е свикването на конвенти за обсъждане бъдещето на Европа в условията на днешните икономически и социални предизвикателства.

Със загубата на Марин льо Пен опасенията от крайния национализъм на стария континент се разсеяха.  В празничния за цяла Европа Осми май лидерите на Европейския съюз поздравиха Макрон в социалните мрежи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обадил по телефона на Макрон, за да го поздрави.

Същото е направил и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган е заявил на Макрон, че резултатът от френските избори увеличава надеждата за бъдещето на Европейския съюз, посочват източници от турското президентство, цитирани от Ройтерс.

Ердоган и Макрон са се разбрали да разговарят на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел по-късно този месец и са подчертали решимостта да подобрят турско-френските отношения.
Двамата са обсъдили важността на преодоляването на разногласията между Турция и ЕС в предстоящия период.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поздрави Еманюел Макрон с победата му. Гутериш ще изпрати на Макрон писмо, в което ще му предложи да се срещнат в много близко бъдеще, съобщи говорителят му Стефан Дюжарик. Той отбеляза, че ООН се надява новият френски президент да се ангажира бързо с нейната работа.

Франция е високо ценен партньор на световната организация, подчерта Дюжарик.

Победата на центриста Макрон срещу крайнодясната Марин льо Пен бе приета добре в централата на ООН, особено след като новият американския президент Доналд Тръмп обеща да намали вноската на САЩ в бюджета на организацията и заплаши да оттегли страната си от Парижкото споразумение за климата.