Сценарият за Европа на различни скорости продължава да разделя стария континент. Старите страни-членки по-скоро го одобряват, а новите се опасяват, че ще останат в периферията.

Европейският съвет приключи без ясно очертана стратегия за единство, предаде кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

Страните, които искат да напредват бързо и заедно, трябва да могат да го правят с желания ритъм. Но това не означава, че се създава нова желязна завеса, че едни са по-важни от други и могат да решават вместо тях. Това твърдят ръководителите на по-отдавнашните членове на Съюза.

По-новите членове виждат заплахата от оставане в периферията и дори от протекционизъм в западната част на Европа.

Формулата на канцлера Ангела Меркел "единни сме и с различията си" също за едни обединява, а за други - разделя.

„Ясно е обединението на всички 27 страни-членки ще бъде нашият най-ценен актив. Имахме оптимистична дискусия за общото ни бъдеще с позитивен тон от всички страни”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Европа на различни скорости се разглежда от някои като разделителна линия между Изтока и Запада. Не това е целта, а всички 27 страни да се движим заедно като съюз”, коментира и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Това, което предложих, е да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на Съюза и задължително да бъдат вкарани текстове за продължаване на кохезионната политика”, коментира българският президент Румен Радев.

Той настоя да обясни пред българските медии, че остава противник на търговското споразумение между ЕС-КАНАДА. Уточнението му идва, след като Евросъветът приветства ратификацията на споразумението от Европарламента.

След Брюксел остава неясно на колко скорости може да се движи Европа, както и какво значи това за гражданите й. Ясно е само, че следващата спирка е Рим на 25 март. Тогава отново лидерите ще опитат да останат единни, може би отново с ясното съзнание, че вече са на различни скорости.