Еквадор даде политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, съобщиха световните агенции, цитирайки външния министър Рикардо Патино. Създателят на скандалния сайт остава в посолството на страната в Лондон.

От Великобритания заявиха, че са длъжни да арестуват и екстрадират в Швеция Асандж независимо от решението на Еквадор. Те предупредиха, че могат да премахнат дипломатическия статут на посолството и по този начин полицията ще има пълното право да влезе в сградата и да арестува създателя на Уикилийкс.

Правителството на южноамериканската страна пък изтъкна, че е разочаровано от британските действия. Според кабинета те целят да сплашат посолството, където Асандж се укриваше. Патино изрази опасения, че основателят на Уикилийкс ще бъде политически преследван.

По-рано пред сградата на посолството избухнаха сблъсъци между поддръжници на Асандж и полицията. Част от протестиращите са обвинили британските власти, че се опитват да започнат война с Еквадор. Полицията се е намесила, за да разпръсне събралите се демонстранти. Двама от тях са арестувани, а някои протестиращи носели маски. Районът около посолството е под засилена полицейска охрана.

Асандж поиска убежище преди 2 месеца, за да се предпази от евентуално екстрадиране в Швеция, която издаде международна заповед за задържането му по обвинение в изнасилване и сексуален тормоз. Създателят на скандалния сайт се боеше, че след това може да бъде върнат обратно в САЩ, където го грози смъртно наказание заради разкриването на правителствени тайни. Според Би Би Си обаче това няма как да стане, тъй като Европейският съд за правата на човека не допуска екстрадиране на човек в страна, където е заплашен от смъртна присъда.

Рикардо Патино съобщи, че е предложил на Швеция да екстрадира Асандж, ако след това той не бъде пратен в САЩ, но от скандинавската страна са отказали.