Косовската опозиция събра днес в Прищина хиляди демонстранти, които поискаха отказ от сключеното споразумение със Сърбия под егидата на ЕС.

Протестиращите хвърляха камъни и бутилки със запалителна смес срещу седалището на правителството. Счупени бяха няколко прозорци и на входа на сградата пламна огън, който бе бързо потушен, предаде БГНЕС.

Полицията използва сълзотворен газ и водомети и успя да отблъсне демонстрантите в съседните улици. Протестиращите подпалиха три бронирани коли на полицията. Ранени са най-малко двама полицаи.

Опозицията в Косово организира улични протести от октомври и блокира работата на парламента, като изисква страната да се откаже от споразумението, сключено със Сърбия през 2013 г. под натиска на Евросъюза.

Споразумението цели нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, което обяви едностранно независимост през 2008 г. - така и непризната досега от Сърбия.

Споразумението предвижда повече права за сърбите в Косово със създаване на асоциация на сръбските общини, на което Белград особено държи, за да се подобри състоянието с правата на човека на сръбското малцинство в Косово.